EGY TALÁLKOZÓ MARGÓJÁRA

Érdekes és számomra teljesen új élményben volt részem febr. 22-én délután. Civilként egyszerre négy párt és egy civil  szervezet helyi aktív képviselőjével ülhettem egy légtérben.  A Fidesz és Jobbik kivételével minden szentendrei jelölő szervezet képviselője megtisztelt bennünket,  választóit, az országos Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi Kossuth körét, a jelenlétével. Nagyon örültünk ennek, mert szimbolikus jelentőségű találkozásnak értékeltük. Tétova, de reményt keltő lépésnek. Mindenki felé kinyújtott kéznek.

 Valami elkezdődött.

 Reméljük, hogy a folytatásban ki fog rajzolódni egy vitákon keresztül  kialakuló folyamat, amelynek végén az MMM által megjelölt cél:- egy jelölttel szemben egy jelölt –  elképzelés Szentendrén is megvalósulhat majd az közelgő önkormányzati választáson. Ebben a vitázó folyamatban bárki részt vehet a honlapunkon – mindenkiszentendreje.hu –  akit érdekel szeretett városunk, a közös otthonunk sorsa.

Most pedig a szokásos szubjektív gondolataim következnek. Lehet vitatkozni, hozzátenni, kritizálni!

A Fidesz által egyoldalúan elfogadott egyfordulós választási törvény folyománya az, hogy 1.) vagy kialakul két tömb egymással szemben, győz az, akinek több szavazata van és kialakul egy viszonylag reális képviselő arány vagy nem.. 2.) egy tömbbel szemben sok kis párt áll, akik közül senki és soha nem fog tudni egyedül kormányra kerülni. Nincs más alternatíva! Ez egy országidegen választási rendszer!

Az eredmény a gyakorlatban: egyetlen nagy tömb szinte örökké tartó bebetonozása.  Ha a győztes kompenzációval és egyéb ( külföldi ellenőrizhetetlen levélszavazatok, a külföldön dolgozók szavazásának megnehezítése stb) technikák miatt még 2/3 is képződik a parlamentben, kialakul az az áldatlan állapot, hogy az egy tömb, amelyre számszerűen kevesebben szavaztak ( jelen esetben a Fidesz) korlátlan hatalmat szerez és a többi kisebb és nagyobb párt szavazóit( valamint a bizonytalanokat/nem szavazókat) senki nem tudja érdemben képviselni a parlamentben. A parlament funkciója kiüresedik és puszta díszletté válik. Az ellenzék hatalom korlátozó szerepe megszűnik, érdekérvényesítő képessége nullára csökken, a véleménye gyakorlatilag meg sem jelenik. Rosszabbik esetben ( és ma már itt tartunk), elkezdődik az ellenzék=ellenzéki szavazók démonizálása és ellenségként való felmutatása ( ld. migráns ellenes és migráns támogató hamis és a valódi problémák elfedésére szolgáló ellentétpár kialakítása)

Gondoljatok bele!  Ma Magyarországon ca. 4-5 millió magyar állampolgárnak nincs megfelelő parlamenti képviselete. Ma Magyarországon ezzel 4-5 millió magyar állampolgárt a haza ellenségének kezdenek kikiáltani! Gondoljatok bele! Téged! Vagy a szomszédodat! Borzasztó! Nem tudjuk elmondani  vagy nem veszik figyelembe a véleményünket olyan jövőnket meghatározó, súlyos kérdésekben mint az energia politika, az EU-hoz tartozásunk, az orosz befolyás növekedése, a Kínai hitel stb.

És ugyanez a helyzet az önkormányzatokban is kicsiben. Hányadik alkalommal fordult elő, hogy a pártérdekek miatt nem biztos, hogy a legalkalmasabb emberek ülnek a polgármesteri székekben és a képviselői helyeken? Nem alkalmas embereket, hanem pártkatonákat választunk. Ez rossz választói beidegződés! Ezen szeretnénk változtatni.

A helyi politika az országos politika leképeződése. Ugyanolyan hatalmi monstrumok alakulnak ki a helyi önkormányzatokban is. Ugyanúgy söprik félre a más véleményeket. ugyanígy nem hallgatják meg a lakossági véleményeket. Ugyanúgy minden eszközt ( pénz, média, pénzügyi függőség stb)) ez a túlsúly tart kézben és formálja a közvéleményt. A különvéleményeknek nincs súlya, sem megjelenési felülete. Minél kisebb egy település, ez a súly annál nyomasztóbb és a szavazók annál kiszolgáltatottabbak.

A megoldás a 2 fordulós választás visszahozása lenne, mivel Magyarország a „pártok hazája” – „3 magyar = 3 párt” – ez lenne a természetes választási formája. A 2 fordulós választást viszont a jelenleg regnáló és már erősen beágyazódott tömb soha nem hozná vissza, hiszen nem érdeke, hogy leváltható legyen ( más pártnak sem lenne ilyen helyzetben!), itt tehát nincs más hátra kedves feleim, mint szemléletet kell váltani. Mindenkinek, a Fidesz szavazóinak is az az érdeke, hogy ezt az országot, a közös hazánkat olyan emberek irányítsák, akik ezt az irányítást szolgálatnak tekintik és nem a saját gyerekkori álmukat akarják a mi adóforintjaikból megvalósítani és a nekünk szánt pénzekből a saját családjukat gazdagítani. Nincs más választásunk kedves honfitársaim: el kell egymást viselni, meg kell tudni férni egymással ebben a kis hazában, ebben a mi kis városunkban, amelyet mindannyian szeretünk. Tiszteljük meg egymást annyival,hogy nem tekintünk senkit a saját hazája ellenségének! Higgyük el, hogy egy hazát is lehet sokféleképpen szeretni és ha vannak is nézet-és ízlésbeli különbségek, a legfontosabb dolgokban biztosan egyet tudunk érteni.  A helyes utat is csak együtt tudjuk megtalálni.

Megvan a technika, a Fidesz ezt már nagyon szépen kidolgozta, még gondolkodni sem kell, csak emlékezni:” Egy a tábor egy a zászló!” Csak egyszer kell győzni és 20 évre beton.. stb…emlékeztek a „nemzet orvosára”? Hát emlékezzetek!

Csak egyszer kell áttörni! És át kell törni, mert nem egészséges egyetlen csoportnak/embernek/pártnak a kezébe ennyire nagy és kontrollálhatatlan hatalmat és pénzt adni. Áttörni pedig csak egy módon lehet: egy tömbbel és sok szavazóval. Nincsen 3,5 %-os kis párt, nincsen 10%-os sem. Nincs párt, csak alkalmas emberek vannak! Sajnos most nem tudjuk figyelembe venni, hogy kinek mennyi pénzt jelent ez (pláne ha arra gondolunk hogy járt a Momentum, a Párbeszéd és főleg a Jobbik) kellett ez nekik!? Ha képesek lettek volna egyszeri – elismerem nem kicsi – áldozatra, most a fejük sem fájna… meg a miénk sem, akik erősen aggódunk, hogy ha így folytatjuk, hamarosan megint a „legvidámabb barakk” nagyon nem megtisztelő címét viselhetik még az unokáink is….már akik addig világgá nem mennek!

Hát gondolkodjatok! Azt még szabad, sőt ajánlatos lenne! Cselekedjetek ésszel!

Üdv:SEP

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..